Zapiekanka z batatów

Featured Video Play Icon

Składniki:

• 1 batat
• szpinak świeży (50g)
• 2-3 jajka
• 50 ml mleka
• ząbek czosnku
• jogurt grecki
• gorgonzola
• suszone pomidory kilka sztuk
• oliwa z oliwek
• sól
• pieprz

Przygotowanie:

Batata obieramy i kroimy w plasterki. Przekładamy do miski, polewamy oliwą z oliwek, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Plastry ziemniaka układamy w naczyniu żaroodpornym na dnie oraz przy ściankach. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.

Kiedy bataty zaczynają się rumienić wyciągamy z piekarnika i na wierzch wykładamy pokrojony szpinak.

Do miski wbijamy jajka, dorzucamy szczyptę soli oraz pieprzu. Dokładnie mieszamy. Wrzucamy posiekany czosnek, pokrojone na kawałki pomidory, łyżkę jogurtu, dolewamy mleko i ponownie dokładnie mieszamy.

Jajka z dodatkami wylewamy do naczynia. Na wierzchu układamy ser pokrojony w kostkę (ilość wg gustu).

Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

 

SMACZNEGO !

Więcej o enjoy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *