Udka z kurczaka w pomidorach z ryżem

Featured Video Play Icon

Składniki:

• udka kurczaka 300g
• oregano ½ łyżki
• papryka słodka ½ łyżki
• mąka (u nas kukurydziana) czubata łyżeczka
• oliwa z oliwek
• mała cebula
• 2 ząbki czosnku
• 4 plasterki bekonu
• woda
• pasta pomidorowa łyżka
• ryż (u nas brązowy) 150g
• mała papryka
• zielone oliwki nadziewane papryką (opcjonalnie)
• sól
• pieprz

Przygotowanie:

Mięso wkładamy do woreczka, dodajemy oregano, mieloną paprykę, mąkę, doprawiamy pieprzem i solą. Zamykamy worek i dokładnie mieszamy jego zawartość. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekany czosnek oraz pokrojony w kawałki. Dodajemy kurczaka i obsmażamy je ze wszystkich stron na średnim lub dużym ogniu. Dodajemy ok. 100ml wody, koncentrat i mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy przez 15-20 minut, aż kurczak będzie miękki.

W międzyczasie przygotowujemy ryż. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy. Dodajemy mieloną paprykę, ryż i smażymy przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i ok. 300ml wrzątku, doprawiamy solą. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 15 min. Kurczaka podajemy z wcześniej przygotowanym ryżem i oliwkami.

SMACZNEGO !

Więcej o enjoy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *