Roladki z kurczaka w śliwkach

Featured Video Play Icon

Składniki:

• 1/2 kg piersi kurczaka
• 7 dag sera pleśniowego (np. lazur)
• 15 dag wędzonego surowego boczku pokrojonego na cienkie plastry
• 1 łyżka oleju
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżka masła
• 40 dag śliwek
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
• szczypta pieprzu cayenne
• pieprz
• sól

Przygotowanie:

Śliwki przekrajamy na połówki, usuwamy pestki, wrzucamy do miski, dodajemy sok z cytryny, sos sojowy, miód, pieprz cayenne i paprykę w proszku. Dokładnie mieszamy.

Ser kroimy na słupki o boku około 1 cm.

Umyte i dokładnie osuszone piersi kroimy w poprzek włókien na plastry o grubości około 1cm. Lekko rozbijamy przez folię spożywczą na cieńsze kawałki.

Mięso rozkładamy na desce i doprawiamy pieprzem. Na każdym kawałku kładziemy kawałek sera i zwijamy w roladkę. Każdą roladkę owijamy plastrem boczku.

Na patelni rozgrzewamy olej z masłem. Wkładamy roladki i smażymy po około 4-5 minut z każdej strony, aż się ładnie zrumienią.

Usmażone roladki przekładamy do naczynia.

Na suchą patelnie wlewamy sliwki razem z sosem. Smażymy na dużym ogniu przez 4-5 minut, aż śliwki zaczną robić się miękkie, a sos nieco zgęstnieje.
Dodajemy do śliwek roladki, podgrzewamy przez minutę na średnim ogniu.

Podajemy z ziemniakami i surówką.

SMACZNEGO !

Więcej o enjoy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *