Pomidory nadziewane batatem

Featured Video Play Icon

Składniki:

• 1 mały batat
• 3 pomidory
• 30 ml mleka kokosowego
• 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
• 1/2 łyżeczki ostrej papryki
• ½ łyżeczki tymianku
• ½ łyżeczki lubczyku
• ząbek czosnku
• 50g sera (u nas mozzarella)

Przygotowanie:

Batata obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy do miękkości (ok. 15 min). Odkładamy do przestygnięcia.

Blendujemy batata z przyprawami, mlekiem kokosowym i czosnkiem na gładką masę.

Pomidory myjemy, następnie delikatnie wydrążamy miąższ. (jak wykorzystać miąższ? np. do pasty pomidorowej)
Faszerujemy pomidory masą ziemniaczaną, układamy w naczyniu do zapiekania.

Pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach, następnie na wierzch układamy kawałki sera i zapiekamy jeszcze kilka minut.

SMACZNEGO !

Więcej o enjoy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *