Kopytka z marchwią

Featured Video Play Icon

Składniki:

• 4 ziemniaki
• 2 marchewki
• 200g mąki (u nas orkiszowa)
• szczypta soli
• 1 jajko
opcjonalnie dla smaku:
• czosnek
• gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Ziemniaki i marchewkę gotujemy. Po ugotowaniu rozgniatamy na gładkie puree.

Warzywa przekładamy do miski, dodajemy mąkę, szczyptę soli i jajko. Można dodać posiekany czosnek czy szczyptę gałki muszkatołowej lub coś od siebie. Wszystko razem dokładnie ugniatamy.

Ciasto dzielimy na 4 części i formujemy wałeczki o grubości kciuka. Nożem odkrajamy kawałki ciasta o długości ok. 2 cm.

Kawałki ciasta wrzucamy do gorącej, osolonej wody. Gotujemy na małym ogniu ok. 4 minuty po wypłynięciu kopytek na wierzch. Podajemy gorące lub zimne.

Im mniej mąki dodamy tym kopytka będą delikatniejsze.

SMACZNEGO !

Więcej o enjoy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *