Podudzia z kurczaka z warzywami

Featured Video Play Icon

Składniki:

• podudzia z kurczaka 5-6szt.
• kilka młodych ziemniaków
• 2 małe papryki (u nas po pół: czerwonej, żółtej i zielonej)
• 2 marchewki
• 2 ząbki czosnku
• oliwa z oliwek
• cayenne 1/4 łyżeczki
• papryka wędzona 1/2 łyżeczki
• czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
• rozmaryn świeży
• sól
• pieprz biały

Przygotowanie:

Mięso myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Wsypujemy paprykę, cayenne oraz czosnek granulowany. Doprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy. Podsmażamy chwilę na łyżce oliwy z dwóch stron na dużym ogniu.

Warzywa kroimy mniej więcej w równe kawałki. Wrzucamy do miski. Polewamy łyżką oliwy z oliwek, dodajemy posiekany czosnek. Przyprawiamy solą i dokładnie mieszamy.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego, układamy na górze mięso i gałązki rozmarynu. Pieczemy ok. 40 minut w 190 stopniach tak, aby mięso nie było surowe, a warzywa twarde.

SMACZNEGO !

Więcej o enjoy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *